Coliva de grau dupa Cristina
- 20 Mar 2011
- Coliva
- Discuţie reteta culinara Coliva de grau dupa Cristina
- grau, coliva
Calorii: | 220.1 | Grăsimi: | 13 | Carbohidraţi: | 23.2 | Proteine: | 6.4 | Fibre: | 4.7 |
Vezi valori nutritive avansate pe Calculatorul Nutritional Sllăbuţe »
Ingrediente
Grau -- 600 g (500 g cu bob mare, asa numit grau intunecat, 100 g erau boabe faramitate bine de tot de grau)
Migdale -- 400 g, din care 200 g le-am prajit bine la cuptor fara ulei
Nuci braziliene -- 200 g, prajite la cuptor fara ulei
Amestec nuci si alune -- 150 g
Fructoza -- 100 g
Zahar vanilat -- 2 x 8 g.
Miere -- 1.5 lg
Coaja portocale -- 1 buc.
Esenta rom -- 10 pic.
Esenta vanilie -- 7 pic
Am decorat cu:
Nuca de cocos -- cam 35 g
Ciocolata neagra 99% -- 6 patratele, cam 30 g.
Cacao -- 10 g
Mod de preparare
Am ales si spalat graul cu bob mare in 9 ape reci si 3 calde.
Am pus la fiert graul cu boabe mare cu 1.25 l apa, la care am mai adaugat apoi pana am facut in total cam 1.5 l.
La graul cu bob mic l-am scufundat intr-un l de apa clocotita (el era intr-o punga si a absorbit cam 250 ml apa).
Le-am lasat la fiert pana au inceput sa se sfarame boabele si sa devina lipicioase (la graul cu bob mare se evaporase toata apa). Am amestecat graul intr-un singur castron.
Am tocat cu cutitul amestecul de nuci si alune si 100 g nuci braziliene. Restul de nuci le-am rasnit fin. Am pus totul deoparte pentru o zi si un pic.
Apoi azi -- sambata -- am luat graul si am adaugat nucile, coaja de portocala, esentele, fructoza si zaharul vanilat.
Am amestecat bine cu o lingura ca sa fie cat mai omogem amestecul, apoi la sfarsit am adaugat mierea si am amestecat din nou.
La sfarsit am framantat cu mana amestecul pana s-a amestecat totul foarte bine.
Mi-au iesit doua vase de coliva, in total 3.2 kg.
Intră în comunitatea de slabute pentru a putea scrie o părere!