Coliva de grau dupa Cristina

Calorii:220.1 Grăsimi:13 Carbohidraţi:23.2 Proteine:6.4 Fibre:4.7

Vezi valori nutritive avansate pe Calculatorul Nutritional Sllăbuţe »

Ingrediente

Grau -- 600 g (500 g cu bob mare, asa numit grau intunecat, 100 g erau boabe faramitate bine de tot de grau)

Migdale -- 400 g, din care 200 g le-am prajit bine la cuptor fara ulei

Nuci braziliene -- 200 g, prajite la cuptor fara ulei

Amestec nuci si alune -- 150 g

Fructoza -- 100 g

Zahar vanilat -- 2 x 8 g.

Miere -- 1.5 lg

Coaja portocale -- 1 buc.

Esenta rom -- 10 pic.

Esenta vanilie -- 7 pic

Am decorat cu:

Nuca de cocos -- cam 35 g

Ciocolata neagra 99% -- 6 patratele, cam 30 g.

Cacao -- 10 g

Mod de preparare

Am ales si spalat graul cu bob mare in 9 ape reci si 3 calde.

Am pus la fiert graul cu boabe mare cu 1.25 l apa, la care am mai adaugat apoi pana am facut in total cam 1.5 l.

La graul cu bob mic l-am scufundat intr-un l de apa clocotita (el era intr-o punga si a absorbit cam 250 ml apa).

Le-am lasat la fiert pana au inceput sa se sfarame boabele si sa devina lipicioase (la graul cu bob mare se evaporase toata apa). Am amestecat graul intr-un singur castron.

Am tocat cu cutitul amestecul de nuci si alune si 100 g nuci braziliene. Restul de nuci le-am rasnit fin. Am pus totul deoparte pentru o zi si un pic.

Apoi azi -- sambata -- am luat graul si am adaugat nucile, coaja de portocala, esentele, fructoza si zaharul vanilat.

Am amestecat bine cu o lingura ca sa fie cat mai omogem amestecul, apoi la sfarsit am adaugat mierea si am amestecat din nou.

La sfarsit am framantat cu mana amestecul pana s-a amestecat totul foarte bine.

Mi-au iesit doua vase de coliva, in total 3.2 kg.

Intră în comunitatea de slabute pentru a putea scrie o părere!